Het lichaam spreekt in nieuw boek ‘Gevoelstaal’ van Kamper therapeut

KAMPEN – Het lichaam is één grote bron van informatie. Lichamelijke sensaties laten ons voelen of iets goed is of niet en kunnen ons helpen bij het maken van keuzes. Deze lichaamstaal ontwikkelt zich al in de baarmoeder en toch zijn velen van ons er als volwassene doof voor. Maar je kunt leren verstaan. Dat is althans de boodschap van Janna Beek-Bakker in haar nieuwe boek ‘Gevoelstaal – Leef van binnenuit’.  

Beek is psychosociaal therapeut. ‘Gevoelstaal’ is deels gebaseerd op haar observaties als professional. Daarnaast putte ze uit eigen ervaring en uitgebreid wetenschappelijk onderzoek om het boek te kunnen schrijven. Een boek waarvan de urgentie blijkt als je kijkt naar de epidemieën van stress, eenzaamheid en burn-out’. Ze spreekt doelbewust van epidemieën, omdat de kans dat je kampt met een of meerdere van deze verschijnselen behoorlijk groot is. Wie denkt dat het een boek is dat aanmoedigt om louter je gevoel te volgen en onomkeerbare keuzes te maken, heeft het mis. Beek: “Een gevoel is altijd tijdelijk. Het is een signaal waarbij je kunt stilstaan. Bijvoorbeeld bij het gevoel dat het niet lekker loopt op je werk.” Dat gevoel weg stoppen heeft volgens Beek geen zin, maar het wil zeker niet zeggen dat je op zoek moet naar ander werk. De vraag die je je moet stellen is wat er niet lekker loopt. Je kunt alsnog besluiten om door te gaan zolang je voor jezelf maar weet wat de redenen zijn.”

Zo staan er in het boek, dat je aanzet met je zelf aan de slag te gaan, tal van praktijkvoorbeelden. De lezer wordt daarnaast meegenomen in de wereld van het lichaam. Dat begint al bij de Emotiekaart die als inlegger in het boek zit. Deze kaart toont aan dat gevoelens van bijvoorbeeld geluk, woede, verliefdheid, minachting en depressie niet alleen universeel zijn, maar ook bij ieder mens op dezelfde locaties in het lichaam sensaties teweegbrengen. Ongeacht culturele achtergrond. Er staan aardig wat negatieve emoties op de kaart, maar Beek corrigeert dat. Volgens haar zijn wat we negatieve emoties noemen in veel gevallen gewaarwordingen die we juist nodig hebben in de interactie met de wereld om ons heen. “Neem nu walging, het gevoel van braken dat je kunt krijgen wanneer je beelden ziet van mensonterende toestanden. Is het niet fantastisch dat je dat kunt voelen? Het maakt ons er immers van bewust dat iets echt niet kan.”  

Op zoek naar wie we zijn 

In haar praktijk ontmoet Beek veel mensen die, hoe verschillend ze ook zijn, een gemeenschappelijke deler hebben. “Ze vragen zich af wie ze nu werkelijk zijn. Veel mensen stoppen hun ware gevoelens weg en praten er niet over. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn voor het oordeel van anderen of omdat ze denken dat hun gevoel te onbetekenend is”, weet Beek. Als voorbeeld noemt ze het verhaal van een vrouw die thuis een poes had waar ze dol op was. Toen het dier overleed was ze helemaal van slag. “Het liefst had ze er bij stil gestaan in de vorm van een ritueel. Dat deed ze niet omdat er ‘immers veel ergere dingen gebeuren’. Want iedere dag gaan er mensen dood en soms heel jonge.” Volgens Beek is verdriet dat in de ogen van anderen klein mag lijken (als dat al zo is; dikwijls is dat een aanname) echter ook relevant. Haar advies: Sta je zelf toe het er over te hebben. Bel een vriendin en zeg dat je het er moeilijk mee hebt. 

Meer woorden, meer geluk

Woorden aan je gevoel geven is volgens Beek sowieso een aanrader. “Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat wie beter in staat is onder woorden te brengen wat hij voelt gelukkiger is en blijer met zichzelf.” Waarmee de titel van het boek is verklaard. Volgens Beek worden die gevoelens dus kenbaar gemaakt door het lichaam. “Het hebben van een onderbuikgevoel is meer dan een gezegde. We ervaren niet alleen met ons brein. Onze darmen spelen een belangrijke rol bij het verwerken van emoties. En met je hart kan je echt voelen.”

‘Gevoelstaal’ heeft als doel om de lezer de taal van het lichaam te leren. Dat brengt ook met zich mee dat je eerlijk bent over gevoel stelt Beek. “Mede vanwege onze Calvinistische achtergrond denken sommigen van ons dat het egoïstisch is om naar je gevoelens te luisteren. Wie zichzelf de ruimte geeft, zonder meteen te oordelen, kan echter ook goed zijn voor de ander.” De boodschap van Beek lijkt aan te slaan en op zijn minst nieuwsgierig te maken. Beek: “Bij de boekpresentatie waren honderd mensen aanwezig. Ik heb tijdens het schrijven tevens veel meelezers gehad. Die vinden het eenvoudig te begrijpen. Een complex onderwerp zo opschrijven dat het heel toegankelijk is, daar krijg ik een kick van.”

Gevoelstaal – Leef van binnenuit’ is vanaf nu verkrijgbaar in diverse  boekenzaken. 

U kunt dit interview ook hier lezen