Pre- en perinataal trauma

Pré- en Perinatale Wonden

Zwangerschap en geboorte vormen de meest kwetsbare fasen van ons leven. In deze eerste maanden ervaren we groei, ontwikkeling, lichamelijke sensaties, emoties, en pijn. Dit omvat liefde, stress, acceptatie of afwijzing, verbinding of isolatie, zowel vanuit de ouders als de omgeving.

Hoewel we ons deze ervaringen niet bewust kunnen herinneren, betekent dit niet dat ze geen impact hebben op latere levensfasen. Ze zijn opgeslagen in ons lichaam tijdens de pre-verbale fase, waar we wel ervaren maar nog geen taal hebben. Deze vroege ervaringen kunnen een schaduw werpen die onbewust ons leven blijft beïnvloeden, zelfs als we gelukkig lijken te zijn. Zoals iemand eens zei: “Ik heb een geweldig gezin en vrienden, maar het voelt alsof ik alleen ben op deze wereld.” Dit kan terug te voeren zijn op een complexe geboorte waarbij de scheiding van de moeder direct na de geboorte een blijvende impact heeft gehad.

Dit doet me altijd weer pijn als ik dit hoor, hoe vroege ervaringen zo diep doorwerken. Daarom vind ik het zo belangrijk om aan de basis te staan en die ruimte te bieden om ook voor het prilste begin in ons leven dit verhaal van ongezien, ongehoord en ongetroost hoop te bieden.

Voorbeelden van prenatale wonden kunnen zijn:


  • Het niet welkom zijn door (een van de) ouders, misschien als een van vele kinderen.
  • Ouders die een stressvolle periode doormaakten tijdens de zwangerschap.
  • Emotionele afwezigheid van ouders na de geboorte.
  • Het verlies van een tweelingbroer of -zus tijdens of na de zwangerschap.
  • Verblijf in de couveuse na de geboorte.
  • Complicaties tijdens de geboorte met blijvende gevolgen.

Hoe herken je of je nog steeds de gevolgen ondervind van deze pijnlijke ervaringen? Symptomen variëren van verhoogde stress tot vaag verdriet, getriggerd door afwijzing, of diep gevoelde schaamte.

Het in kaart brengen van je geboorteverhaal biedt inzicht in de mogelijke impact van deze vroegste ervaringen. Het belangrijkste is echter dat je leert luisteren naar deze initiële ervaringen.

Kunnen pre-verbale ervaringen helen? Ja. Met de Cirkel van Liefde kun je met compassie werken aan deze vroege ervaringen. Tijdens de Compassionate Prenatal Healing & Personal Growth Days richten we ons specifiek op het helen van prenatale wonden. In een veilige en ondersteunende omgeving kun je met behulp van de Cirkel van Liefde zorgen voor je prille begin, met diepe steun van een afgestemde groep die je welkom heet en draagt.

Wees welkom. En hier lees je meer over de dagen en de voorwaarden.